Kun je slapend rijk worden door de bitcoin-markt uit te buiten? Eline Ronner probeert het uit.
De virtuele muntsoort bitcoin is sinds vorig jaar niet meer het exclusieve speeltje van een paar nerds. In rap tempo ontdekten miljoenen mensen over de hele wereld de virtuele munt.
Maar zo’n nieuwe valutamarkt staat nog de kinderschoenen en werkt nog bepaald niet efficiënt. De koers kan op de ene ‘beurs’ tientallen euro’s hoger of lager zijn dan op een ander handelsplatform.
Dit bracht de redactie op een idee: kunnen we de inefficiëntie in de bitcoin-markt uitbuiten?
Anders gezegd: kunnen we slapend rijk worden door bitcoins tegen een lage prijs in te kopen op de ene markt en ze voor een hogere prijs op een andere handelsmarkt te verkopen?
Het idee voor de bitcoin werd in 2008 beschreven door een persoon die het pseudoniem Satoshi Nakamoto gebruikte. Een jaar later werd de ‘bitcoin ‘ op internet als particulier initiatief geïntroduceerd als een vorm van elektronisch geld, dat onafhankelijk van centrale banken wordt uitgegeven.
Bitcoins kunnen door iedereen met een pc worden ‘gemunt’, door computers complexe puzzeltjes te laten oplossen die getallen van 64 cijfers opleveren. De algoritmes zijn zo ontworpen dat er een beperkt aantal nieuwe bitcoingetallen in de loop van de tijd kunnen worden gegenereerd. In totaal 21 miljoen.
Heb je eenmaal een erkend bitcoingetal, dan kun je een elektronische portemonnee aanmaken, waarmee je kunt handelen in bitcoins. Maar je kunt ook gewoon bestaande bitcoins of delen daarvan op handelsbeurzen kopen met euro’s, dollars en andere munten. JdB
Prijzen lopen sterk uiteen
Er is zoals eerder gezegd geen vaste waarde van een bitcoin. Zo is de bitcoin op handelsplatform MtGox op moment van schrijven 660 euro waard, terwijl de digitale munt op Bitcurex een waarde heeft van 643,50 euro.
Op een website zoals Bitcoincharts kun je de bied- en laat-prijzen van bitcoin (BTC) per muntsoort (bijvoorbeeld euro of dollar) met elkaar vergelijken. De prijzen liggen tot soms wel 100 euro uit elkaar.
In een efficiënte markt zou een bitcoin op ieder handelsplatform evenveel waard moeten zijn, zoals het geval is met de euro-dollar koers. Die is in principe overal hetzelfde, al zijn er een handjevol handelaren – flitstraders – die zelfs de minieme prijsverschillen in euro-dollars geld verdienen.
Beren op de weg
We kiezen er in eerste instantie voor om te gaan handelen op het bekendste bitcoin-platform, MtGox. We maken hier een rekening aan, maar kunnen nog niet meteen aan de slag. Dat kan pas als het account geverifieerd is. Ook op andere handelsplatformen blijken we niet direct aan bitcoin te kunnen komen.
Wel is het mogelijk om alvast vanuit een zogenaamde bitcoin-portefeuille bitcoins te storten op MtGox. Die portefeuille moet je zien als een soort virtuele kluis waar je bitcoins op kan slaan.
Om die kluis te vullen moeten we dus wel eerst bitcoins hebben. Die kunnen we kopen bij Bitonic, een wisselkantoor waar we via iDEAL bitcoin kunnen kopen. Ter verduidelijking: bij een handelsplatform kun rekeningen in zowel euro’s als bitcoin aanhouden, bij een wisselkantoor niet.
Maar ook dat wisselen verloopt niet zonder problemen. Wisselkantoren zoals Bitonic raken overbelast als er veel beweging in de koers zit, zoals het geval was op 18 december 2013. Daardoor is wisselen tijdelijk onmogelijk.
Digitale Bitcoin-portemonee
Een dag later kunnen we bij Bitonic wel bitcoin kopen en stallen ons nieuwe geld in onze digitale portemonnee van Blockchain. Dit is binnen een uurtje gepiept. Je krijgt een soort adres dat bestaat uit een reeks aan letters en cijfers waarnaar je bitcoin kunt overmaken.
Overboeken duurt wel erg lang
De markten zijn intussen weer tot rust gekomen waardoor we het geld van onze digitale portemonnee kunnen overboeken naar de rekeningen die we hebben aangemaakt op twee handelsplatformen: MtGox (de grootste en bekendste) en Bitcurex (een kleintje uit Polen).
We staan te popelen om nu eindelijk te gaan handelen en maken via een spoedopdracht geld over van Blockchain naar MtGox. Dat gaat niet bepaald sneller dan het licht; er gaat zeker een uur overheen.
Ook geld via je bankrekening overmaken naar het platform Bitcurex – daar mogen we in tegenstelling tot op MtGox wel direct geld storten en openemen – gaat niet binnen een paar minuten. Pas dagen later staat het geld op de handelsrekening.
Handelen maar!
Op 31 december 2013, wanneer we op beide platformen liquide zijn, kunnen we eindelijk een poging tot handelen doen. Van de 25 euro die we hebben besteed aan het vullen van het Bitcurex-account zijn 30 cent opgegaan aan transactiekosten. Er staat dus 24,70 op de rekening die we om kunnen zetten naar bitcoin (BTC).
We plaatsen een order op Bitcurex: we willen 0,04 BTC tegen een koers van 533 euro. Als we een verkoper vinden, is de transactiewaarde dus 21,32 euro. Diezelfde bitcoin verkopen we vervolgens op MtGox, zie onder onze order.
Op MtGox hebben we op 31 december 0,07496139 BTC. Mocht de transactie op Bitcurex uitgevoerd worden en we spiegelen onze actie op MtGox dan verdienen we dus geld. Voor de 0,04 BTC vang je immers 22,91 euro wanneer je de dan geldende koers van 572,98 hanteert.
Op 6 januari blijkt onze order op Bitcurex nog steeds niet uitgevoerd. Het kan, zeker op zo’n kleine markt altijd even duren voordat je een koper vindt, en onze order was vanwege de opgelopen koers als snel niet interessant meer.
Op het veel grotere MtGox is onze order wel verwerkt. Maar omdat onze account nog steeds niet is geverifieerd, kunnen we onze euro’s er niet afhalen.
Lastig wisselen tussen marktplaatsen
Wat het handelen tussen de twee platformen bemoeilijkt, is dat we nog niet hebben uitgevist hoe, en of het wel mogelijk is om de aangekochte bitcoins via Bitcurex direct door te sluizen naar onze account op MtGox en vice versa.
Doordat onze digitale Blockchain-portemonnee steeds als tussenstation fungeert, verliezen we veel tijd (en dus geld). Het is immers de bedoeling om de euro’s die we vangen voor de verkochte bitcoins op MtGox zo snel mogelijk naar de Bitcurex-account sturen om daar goedkoop bitcoin in te kopen.
Het is frustrerend om aan allerlei dingen te merken dat de hele handel nog in de kinderschoenen staat. Het aanpassen van de instellingen in je account duurt uren, websites reageren niet altijd omdat ze overbelast zijn en ga zo maar door.
Voorlopig werkt onze list om makkelijk geld te verdienen met bitcoin dus nog niet. Maar we geven niet op. Armer zijn we gelukkig niet geworden. De bitcoin stond in elk geval dik boven de prijs waarvoor we ze hadden ingekocht.